تاریخچه باغ تاریخی فتح آباد کرمان
باغ فتح اباد کرمان به باغ بیگلربیگی معروف است، که از حاکمان سال 1255 هجری قمری، و متعلق دوره قاجاریه میباشد.
در زمان محمد شاه قاجار شروع شد و پس از پنج سال به اتمام رسید. یکی از بازماندگان فضل علی خان بیگلربیگی بنام رستم خان امیری، این بنا را وقف کرد.
و بدلیل وقفی بودن بنا تحت نظر سازمان میراث فرهنگی بود و مورد مرمت قرار گرفت.
در سال 1381 به ثبت ملی رسیده است.
معماری و بخشهای مختلف باغ فتح اباد کرمان
مساحت باغ 13 هکتار و زیربنای ساختمان آن 1500 متر است.
این باغ به بخش های مختلفی تقسیم شده که شامل ساختمان اصلی باغ، موزه حکام، اتاق نقاشی، عمارت چهار فصل، ساختمانهای جنوبی عمارت اصلی، زمینهای کشت داروهای گیاهی و محوطه بیرونی میشود.
عمارت اصلی باغ فتح اباد کرمان
ورودی باغ فتح اباد کرمان، ابتدا حوض بزرگی را در وسط باغ خواهید دید که انعکاس نورپردازی عمارت اصلی را در آب حوض، زیبایی باغ را چند برابر میکند.
عمارت اصلی باغ بیگلربیگی در انتهای شمالی شامل بنایی دو طبقه، طاق نماهایی در دو طرف ساختمان و اتاق های سه دری و پنج دری میباشد.
تور طبیعت گردی کرمان (تور کویر شهداد از کرمان، کلیک کنید).
مصالح عمارت باغ فتح اباد کرمان
بنا از خشت خام و ملات گل و روی آن با لایه ای از گچ پوشانده شده است.
درون ساختمان با گچ کاری های زیبایی خودنمایی میکنند. که کار هنرمندانه استادان ماهر است.
روزنه هایی در بالای سردر عمارت اصلی قرار دارد که زمانی ذره بین کار شده بود تا با انعکاس نور چراغ ها داخل اتاق روشن شود.
موزه حکام در ساختمان اصلی باغ فتح اباد
علاقمندان به تاریخ، قسمتی از باغ را به موزه حکام اختصاص داده اند که زندگینامه و تصاویری از حاکمان قبلی کرمان را نشان میدهد.
اتاق نقاشی در بخش دیگری از عمارت فتح اباد
در زمان های قدیم محل اقامت حاکم کرمان در اتاق نقاشی بود. و در سراسر این اتاق نقاشیهایی نفیس که با آب طلا نقاشی شده است.
عمارت چهار فصل کدام بخش از باغ فتح اباد است؟
این عمارت در سی متری عمارت اصلی در سمت شرق قرار دارد؛ بنایی یک طبقه با گنبد مرکزی و ایوان های ستون دار که با آجرکاری و گچ کاری به شکل زیبایی کار شده اند.
حوض آب عمارت فتح اباد
عبور آب قنات از وسط باغ مجلل و وجود عمارتهای چهار فصل، عمارت مرکزی، برج و بارو، از این باغ مکانی زیبا و مفرح ساختهاند. محوریت حوض از جمله ویژگی باغهای كهن ایرانی محسوب میشود که در باغ فتح آباد نیز به چشم میخورد و حوض مقابل عمارت همین ویژگی را دارد.
نقش آب در شکلگیری باغ بسیار موثر بوده است؛ بهطوری که فقدان آن باعث تخریب باغ و عمارت موجود در آن شد. حوضی بزرگ به ابعاد ۶۰ در ۵ متر در این بنا احداث شد و درختانی بلند دو سمت باغ را فرا گرفته و ساختمان دو طبقه مشرف به حوض، نمایی زیبا ایجاد کرده بود.
بهتدریج قنات این مجموعه خشک شد و متعاقبا خشکشدن باغ را رقم زد. به این ترتیب، یکی از حاکمان ماهان، عمارت باغ شاهزاده ماهان را با اقتباس از باغ فتح آباد احداث کرد.
زمینهای کشت داروهای گیاهی در باغ فتح اباد کرمان
کرمان برای داروهای گیاهی خود بسیار معروف است و این نوع داروها یکی از سوغاتی های اصلی این استان به حساب میآیند. در زمان بازسازی باغ فتح آباد تلاش شد تا بخشی از این باغ به کشت گیاهان دارویی اختصاص یابد تا علاوه بر استفاده از ظرفیت زمینهای اطراف باغ، برای این مجموعه درآمدزایی داشته باشد. در حال حاضر، باغ فتح آباد بزرگترین مجموعه کشت گیاهان دارویی در کشور را دارد و تنوع گیاهی آن در جای دیگری به چشم نمیخورد.
باغ فتح آباد کرمان کجاست؟
عمارت فتح اباد در 25 کیلومتری استان کرمان و منطقه اختیارآباد قرار دارد. از مسیر بلوار هوانیروز به باغ فتح اباد بروید. (مشاهده روی نقشه).
بهترین زمان بازدید از باغ فتح آباد کرمان
اوایل اردیبهشت تا اواخر خرداد بهترین آبوهوا را در کرمان و باغ فتح آباد تجربه خواهید کرد. بیشتر مسافران فصلهای سردتر را برای سفر به کرمان انتخاب میکنند.
باغ فتح اباد بدلیل نورپردازی بی نظیرش در شب بهترین زمان بازدید از این عمارت زیبا است.
مرمت باغ فتح آباد کرمان
علیرضا رزم حسینی، استاندار وقت کرمان، در بازدید از باغ گفته بود:
این باغ ۱۸۰ سال قدمت دارد و برای نخستین بار که از آن بازدید کردم، لودری برای تخریب بخشی از این اثر تاریخی حضور داشت. از کسی که قصد تخریب بنا را داشت، دلیل این کارش را پرسیدیم، مشخص شد این فرد به این دلیل که گمان میکرد، خشتهای بنا برای زمین کشاورزی مناسب است، میخواست خشتها را به باغش انتقال دهد.
سایر اقدامات مرمتی این مجموعه شامل مرمت و استحکامبخشی كل بنا، تثبيت ستونها، پیبندی، سبکسازی پشتبام، بازسازی فضاهای ريخته شده از جمله گلخانه، مرمت حوضها، طراحی آبنماها و… میشد.
امکانات باغ فتح آباد کرمان
رستوران باغ فتح آباد کرمان، شربت خانه و چایخانه از امکانات رفاهی حال بازدیدکنندگان است. انواع غذاها، عرقیجات، گیاهان دارویی معطر، فالوده کرمای و بستنی سنتی مخصوص سرو میشود.
آلاچیق های چوبی که به اصطلاح کرمانی ها کپر میگویند در محوطه باغ وجود دارد. غرفه های صنایع دستی و گیاهان دارویی برای تهیه سوغات گزینه مناسبی هستند.
امکان برگزاری سمینار، جلسات رسمی و کاری، مهمانی های خانوادگی و دانشجویی، جشن تولد و غیره در عمارت چهارفصل اجرا میشود.
امکانات اقامت نیز در این باغ وجود دارد که یکی از اتاق های شاه نشینی، عمارت چهارفصل یا اتاق های معمولی را اجاره کنید.
نکات و ساعت کار باغ فتح آباد کرمان
ساعت بازدید از باغ فتح آباد از ۹ تا ۲۰ است؛
هزینه ورودی به باغ فتح آباد معادل پنج هزار تومان است.
به همراه داشتن مواد خوراکی، وسیله نقلیه و حیوانات خانگی جهت ورود به باغ فتح آباد ممنوع است.
ترانسفر از قبیل اتوبوس و تاکسی در مسیر شهر به باغ فتح آباد وجود ندارد؛ لازم است خودروی دربست اجاره کنید، جهت هماهنگی ماشین و یا راهنما میتوانید به پشتیبانی سایت بانوی کرمانی مراجعه کنید.
ترجیحا بازدید از این عمارت زیبا را به غروب و شب موکول کنید که بهخاطر نورپردازی، جذابیتی دوچندان پیدا میکند.
شماره تماس باغ فتح آباد کرمان
09133475180 (آقای حاج محمدی)
جاهای گردشگری کرمان و شهرستان ها
تورهای اختصاصی کرمان (تور کرمان، اینجا کلیک کنید).
3 پاسخ