معرفی غار ایوب دهج شهربابک
مهم ترین ویژگی غار ایوب دهج شهربابک دهانه آن است که 60 متر طول و 80 متر ارتفاع دارد. مردم محلی این غار کرمان در کوه دهج معروف به کوه ایوب را به حضرت ایوب نسبت میدهند و جایگاه مقدسی در بین اهالی منطقه است.
ثبت غار ایوب شهربابک (بزرگترین دهانه غار ایران)
غار کرمان یا غار ایوب در سال 1384 ه.ش با شماره ثبت 13945 به ثبت ملی رسیده است.
غار ایوب کجاست؟
این غار در جنوب شرقی شهر دهج یکی از توابع شهر بابک روستای دهج قرار دارد.
دهج بین استان کرمان و استان یزد قرار دارد. از سمت یزد تا غار ایوب حدود 254 کیلومتر و از سمت یزد حدود 239 کیلومتر میباشد.
در پایین کوه، صخرهای به نام بارانداز وجود دارد. از آنجا که وسایل نقلیه تنها تا نزدیکی این صخره امکان تردد دارند؛ بنابراین شما باید باقی مسیر را بهمدت یک ساعت پیادهروی کنید تا به غار برسید. احتمالا علت نامگذاری صخره به بارانداز به همین دلیل بوده است.
آدرس: استان کرمان، شهر بابک، هفت کیلومتری شهر دهج (نمایش روی نقشه).
معرفی غار کرمان معروف به غار ایوب دهج
شواهدی از دوره اشکانیان در غار ایوب مشاهده شده و ثابت می کند که در گذشته محل سکونت نیز بوده است.
کوه ایوب با ارتفاع ۳,۲۰۰ متر بخشی از رشتهکوههای مرکزی ایران محسوب میشود و كف غار دهج با شيبی حدود ۶۰ درجه به سوی بالا به انتها میرسد.
تورهای گروهی کرمان گردی (کلیک کنید).
بخش های مختلف غار ایوب
در بخشی از دیواره شرقی، جریان باریک آب از سقف جاری است که به حوضچه کوچکی در پای دیواره میریزد. آب این حوضچه بسیار خنک است و قابلیت شرب دارد. بالاتر از این حوضچه، مکانی صاف وجود دارد که میتوان چاله کوچک هاونگی شکلی در آن مشاهده کرد.
این چاله به حوض آرزو یا جوقن شهرت دارد. اعتقاد مردم محلی بر این است که اگر آرزویی دارید، در کنار این چاله نیت کنید و سپس قطعه سنگی را درون آن بیندازید. چنانچه آن قطعه سنگ بعد از برخورد به این چاله بهسمت بیرون پرتاب شود، آرزویت برآورده خواهد شد.
سمت غرب دیواره بزرگترین دهانه غار ایوب، سوراخ دایره ای شکل با قطر کم را در دل صخره می بینید که به «کُت حلال حروم» شهرت دارد.
به عقیده افراد محلی، کسی که حلال زاده است، میتواند از سوراخ (کُت) حلال حرام عبور کند.
در قسمت مرکزی غار دهج جایگاهی برای نشستن وجود دارد که منزلگاه نام دارند و برای رفع خستگی استفاده می شوند.
نحوه شکلگیری غار ایوب
آبی که در زیر گدازه های داسیتی قرار دارد بعد از به هم پیوستن و انفجار، این غار دهج را به وجود آورده است.
بعد از اینکه بدنه اصلی غار تشکیل شد، عوامل طبیعی مانند رطوبت و هوای سرد درون غار باعث انقباض و انبساط شدید در دیواره آن و جداشدن تکه سنگهای بزرگ شده که همین عامل بر وسعت غار افزوده است.
فرسایش در اثر باد نیز نقش مهمی در تماس با دانه ماسه ها با سنگ های داسیست داشته و شکل لانه زنبوری فضای درونی غار را تشکیل میدهد.
علت نام گذاری غار ایوب
درون غار چشمه گوارايی قرار دارد كه اهالی دهج روی آن را بستهاند و آب را با لوله به بيرون غار و یک انبار هدايت كردهاند. به باور اهالی دهج، ايوب پيامبر (ع) كه از بيماری پوستی رنج میبرد، همين كه آب داخل غار را يافت، خود را در آن شست و درمان شد. در نتیجه مردم دهج بهعلت حضور ایشان در غار، نام آن حضرت را بر غار نهادند.
بهترین زمان بازدید از غار ایوب
با توجه به موقعیت جغرافیایی کویری که غار ایوب در کرمان دارد، میتوان بهترین زمان بازدید از این جاذبه دیدنی را فصل بهار، اواخر تابستان و اوایل پاییز دانست.
نکات بازدید از غار ایوب در کوه دهج شهربابک
- بهدلیل قرارگیری غار در ارتفاع برای دسترسی به آن باید کوهنوردی مختصری انجام دهید. به همین دلیل طی این مسیر برای افراد مسن و ناتوان میتواند مشکل باشد.
- بهتر است با کفش مناسب جهت کوهنوردی به این مکان سفر کنید تا هنگام صعود و گردش در غار با مشکلی مواجه نشوید.
- از نوشتن یادگاری و به جای گذاشتن زباله پرهیز کنید.
سایر دیدنی های کرمان و اطراف شهربابک
-
روستای صخره ای میمند شهربابک
روستای میمند طی سالیان دراز حدود 12 هزار سال ساخته شده است و روستایی که هنوز سکونت در آن جریان دارد و هر ساله گردشگران بسیاری به این روستا سفر می کنند. و بعضا برای تجربه اقامت در خانه های صخره ای میمند به این روستا می آیند. این طور نیست که 12هزار سال به طول انجامید تا این روستای صخره ای ساخته شود. طی دوره های متعدد تکمیل شده و مردم محلی در آن ساکن هستند. اکنون حدود 17 خانوار در این روستا زندگی می کنند.
روستای میمند دارای 2560 اتاق و حدود 400 کیچه میباشد. کیچه به زبان محلی کوچه است. خانه های سنگی میمند در دو تا پنج طبقه بر روی هم ساخته شده اند.
-
عمارت موسی خان شهربابک
یکی از جالب ترین دیدنی های شهربابک عمارت موسی خان است بهتر است زمان بازدید از جاهای دیدنی کرمان و شهربابک از معماری عمارت موسی خان شهربابک غافل نشوید. این عمارت شامل 60 اتاق و در دو بخش کوچک و بزرگ تشکیل شده است. بناهای مسکونی اعیانی و حاکم نشین از مهم ترین بناهای مسکونی این عمارت میباشد. خشت خام و گل رس، کاه، آهک، گچ، سنگ، چوب و شیشه از مصالح به کار رفته در عمارت میباشد. درب و پنجره ها به شکل ارسی و از جنس چوب میباشد و ساختار پنجره ها به شکلی میباشد که برای باز و بسته شدن آنها به داخل جمع می شوند. چوب درخت توت در تمامی ستون ها و حایل ها به کار رفته است.
تورهای گردشگری کرمان (کلیک کنید).
(بسته به علاقمندی دوستان عزیز؛ اجرای تور یک و نیم روزه غار ایوب، روستای میمند و اقامت در خانه های صخره ای نیز امکان پذیر است).